Sázíme na aktivní obchodní politiku
Ing. Daniel Čada, sales and marketing director hotelu Jana v Přerově, patří k moderní generaci současných hoteliérů. Jeho vysokoškolské vzdělání na Ekonomické fakultě VŠB-TU v Ostravě se promítá do úhlu pohledu na řízení velkého podniku, jeho mladý věk (35 let) zase k otevřenému přístupu k novým technologiím a trendům. Do hotelu - akciové společnosti, založené po roce 89, nastoupil po absolutoriu v roce 1996 a hned v následujícím roce složil ostrou zatěžkávací zkoušku – přišly ničivé povodně, které neušetřily ani nově zbudovaný hotel. Škody ve výši takřka 90 mil. korun, problémy s pojišťovnami i s akcionáři. Pevná vizenakonec zvítězila a hotel Jana byl nově rekonstruován, rozšířena nabídka jeho služeb a dnes patří nejen v regionu k nejmodernějším ubytovacím zařízením.
Není náhodou, že se setkáváme v Praze, na akci podporující outdoorové aktivity v hotelnictví.
Sázíme na aktivní obchodní politiku. V našem hotelu jsme v rámci rekonstrukce vyžádané povodněmi investovali do rozvoje kongresové a korporátní turistiky. Nyní máme kongresové prostory které pojmou 200 posluchačů a 6 samostatných salónků. Navíc je přímo v areálu hotelu nebo jeho blízkém okolí možnost aktivního sportovního a společenského vyžití. Od tenisu, který má v Přerově silnou tradici, přes tělocvičnu pro sálové sporty, paintball, bungee jumping, fitness, bowling až po vlastní saunu a whirpool. Tedy přesně to, co pořadatelé kongresů a teambuldingových setkání vyžadují. Ne jen v zimním období je navíc možnost využití zimního stadionu, z netradiční nabídky bych vyzdvihl elektronickou střelnici nebo velkou modelovou autodráhu.
Takovéto zaměření klade nároky i na velkou kapacitu Vaší kuchyně, jak ji využíváte mimo hromadné akce?
Naštěstí se nám díky kvalitnímu zázemí daří hotel korporátními a kongresovými akcemi dobře vytěžovat. Naše kuchyně umí připravit a vydat najednou až 1000 jídel. Přesto v situaci, kdy restaurace v okolí prodávají polední menu za dampingové ceny, jdeme cestou kvality. Nabízíme tak zvaný „Polední brunch“ – všechny pokrmy z našeho jídelního lístku mezi 11 a 14 hodinou za paušální cenu 350 Kč. Jednak tím vedeme návštěvníky hotelové restaurace ke vztahu k vyšší gastronomii, udržujeme naše kuchaře „ve formě“ a nemusíme se podbízet levným jídlem. Pořádáme zde svatby, firemní i společenská setkání.
Představujete opravdu širokou paletu služeb. Jak ji svým klientům nabízíte?
V dnešní konkurenci považuji za prvořadé, a tak je tomu i u nás, kvalitně fungující samostatné obchodní oddělení. Pracovníci našeho obchodního oddělení vědí komu a jaké produkty mohou nabídnout, přesně se orientují v nabídce hotelových služeb. Účastníme se veletrhů a setkání se zástupci agentur, aktivně nabízíme naše služby a orientujeme se na trhu. Máme stanovenou jednotnou cenu pro agentury, recepční pak prodávají pouze pasantům – za což jsou provizně odměňováni. Svou nezanedbatelnou roli hraje i kvalitní a přehledná internetová prezentace.
Široký výběr a různé kombinace nabídky služeb ale nesou nároky na sledování jednotlivých operací, posléze na jejich přesné účtování klientovi.
Dříve jsme využívali mix několika různých specializovaných software, ale pro koncepční práci se nám tato varianta neosvědčila. Nyní používáme jednotný hotelový a restaurační software Mefisto. Z mého pohledu mi kromě běžných hotelových operací nabízí především kvalitní manažerské statistiky z jednotlivých periferií. Mohu tak sledovat například výše uvedené operace recepčních, sleduji adresně jejich objednávky či případné chyby v záznamech. Kladu velký důraz na pečlivé vyplňování statistických údajů. Jedině tak mohu marketingově a obchodně plánovat. Systém má vybudovaný přesný výstup pro podklady k fakturaci, naše vlastní účetní oddělení pak nemá problémy s jejich rychlým zpracováním a neztrácíme tak drahocenný čas kontrolami. V současné době usilovně pracujeme na přípravě on-line rezervací.
Zdá se, že u Vás vše funguje bez viditelných problémů.
Ale ne, nic nemůže fungovat bezchybně a stále je co vylepšovat, modernizovat. Trápí nás, tak jako většinu kolegů z branže, nedostatek kvalitního personálu. Zvláště mladí absolventi odborných učilišť i hotelových škol přicházejí do praxe nedostatečně připravení, pokud vůbec máme to štěstí, že nějaké seženeme. Čtyřhvězdičkový hotel na oblasti to nemá jednoduché. Ale přesto stále vymýšlíme, co nového klientům nabídnout. Podporujeme kulturní a společenské aktivity města Přerova, které může nabídnout turistům zajímavé historické památky a krásné okolí. Kdo chce aktivně trávit volný čas, je u nás na tom správném místě.
Přeji Vám hodně zdaru a neutuchající energie do další práce.
Děkuji a těším se na další shledání.